Cart / 0 Items

Verzorging Wol

Hoe onderhoud je je (100%) wollen kledingstuk:

- Handwas heeft de voorkeur voor 100% wol, er zijn koude wolwasprogramma’s, maar een kleine handwas heeft toch de voorkeur bij dit natuurlijke product. Gebruik daarbij een zachte zeep of wolwasmiddel en nooit wasverzachter. Maak het water niet te heet, dat is niet nodig.
Laat het stuk plat drogen, niet uitwringen, en steek het nooit in de droogkast.

- Zie je op tegen handwas -> goed nieuws: wollen kledingstukken hoef je maar weinig te wassen, vaak 1x, voor ze in een doos gaan met wintergerief. Wol heeft de wondere eigenschap zelfreinigend te zijn en vuil en geur af te stoten. Je kledingstuk een nacht (of dag) buiten leggen en laten luchten doet wonderen.

- Motten houden van wol: In de zomermaanden steek je daarom wollen vesten, sjaals e.d. best in een plastic goed afgesloten bak of doos. Kan dat niet, controleer je winterkleding dan regelmatig (daar houden motten niet van). Motten zouden niet houden van lavendelgeur en eucalyptus.

- Pluisjes: wollen kleding kan pluizen, dit is nu eenmaal een eigenschap van dit natuurlijk product dat verwerkt is tot draden (de korte vezels komen naar boven). Er bestaan hulpmiddeltjes zoals een pluizentondeuse of wassen met jeans, maar ik ben niet zeker of alles voldoende effect heeft. Na verloop van tijd is het pluizen sowieso veel minder. ik trek de pluisjes heel voorzichtig weg (na het jaarlijks wassen).

- Soms komt een draadje los, dat is niet erg. Knip het af of stop het terug in (of vraag dit aan iemand die overweg kan met naald en draad of ga naar een repair café).

Take care of your woolen product and it will take care of you